Wanneer moet ik buizen vervangen?
Het is haast onmogelijk om een exact tijdstip aan te geven als het gaat om het vervangen van buizen. Buizen zijn aan slijtage onderhevig. Deze slijtage is afhankelijk van de belasting. Hoe hoger de belasting, des te eerder zijn de buizen aan vervanging toe. Het is wel zo dat eindbuizen sneller aan vervanging toe zijn dan de voorversterkerbuizen.
Veelal wordt de volgende richtlijn gebruikt: Speel je 2-3 in week op je versterker dan is het aan te raden je eindbuizen eens in de 2-3 jaar te vervangen. De voorversterkerbuizen eens in de 5 jaar.
Als een buis echt kapot is, is het natuurlijk betrekkelijk eenvoudig om die te vervangen. Makkelijk te herkennen zijn buizen die niet meer gloeien. Als een buis roodgloeiend wordt, is het verstandig om je versterker meteen uit te zetten. De bias staat dan niet goed afgesteld of kan in zijn geheel weggevallen zijn. Wat ook een heikel punt kan zijn, is het slecht contact maken van de buis met de socket. Oxidatie en los zittende buizen zijn hier meestal de oorzaak van. Hierdoor kan het voorkomen dat de spanning in de socket overslaat. Als je geluk hebt vliegt er dan een zekering uit. Het kan ook zijn dat een buis er wit uitziet. Dan is de buis niet meer luchtdicht. Deze buis is dan zonder meer te vervangen. Een egale blauwe gloed hoeft geen reden tot paniek te zijn.
In het geval dat er geen buis aanwijsbaar kapot is, kun je ook aan je geluid merken dat het tijd wordt om je buizen te vervangen. Je geluid wordt minder strak, akkoorden worden modderig en de bassen worden ongedefinieerd. Ook als je merk dat het vermogen van je versterker minder wordt, is het vervangen raadzaam.
Terminale voorversterkerbuizen herken je aan steeds meer ruis en microfonie. Sommigen beginnen te brommen. Als je ZACHTJES met een pen of potlood tegen een voorversterkerbuis tikt, mag je dat niet door de speaker horen. Hoor je het wel, dan is de buis zeer microfonisch geworden en dient te worden vervangen. Bij deze test moet je versterker natuurlijk niet op stand-by staan! Zoals gezegd zijn buizen aan slijtage onderhevig. Dit gaat natuurlijk langzaam, zodat je meestal niet direct in de gaten hebt dat je buizen minder worden en je aan de klank went. Je hoort het verschil pas echt goed nadat je de buizen hebt vervangen.
Een laatste reden om je buizen te vervangen, kan de wens van een ander geluid zijn. Vooral het wijzigen van de voorversterkerbuizen kan een enorme invloed hebben op je geluid. Het kan erg inspirerend werken om eens van geluid te veranderen.